Provsmaka höna med oss!

Nu lanserar Sigtunas hotellsamarbete egna recept på ekologisk höna. Varför?

Att ta tillvara på så mycket som möjligt av våra råvaror är klokt både ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv – därför är svinn en viktig fråga.

Vi tycker att goda råvaror ska tas till vara och inte eldas upp. Därför har kockarna på Sigtunas och Arlandas hotell provlagat höna. Allt för att inspirera fler att laga och att hjälpa till att återupprätta hönan. Välkommen till en diskussion om svinn, att provsmaka höna och att ta del av nya recept! 

 

I alla tider har höna varit en uppskattad maträtt på våra bord. Inte minst genom den klassiska rätten Höns i Curry. Idag är det svårt att hitta höna i butik och den finns sällan på restaurangmenyn. Samtidigt bränns runt 1 miljon hönor upp varje år istället för att tas tillvara. Men nu är hönan på väg tillbaka – och den är ekologisk. Utmärkt tycker vi.

 

VÄLKOMMEN ATT PROVSMAKA MED OSS DEN 9 FEBRUARI

Höna smakar fantastiskt tycker vi och det känns helt galet att den ska brännas upp. Därför fortsätter vår kockar att provlaga och skapa recept.

Vill du vara med och provsmaka?

 

Måndagen den 9 februari kl.14.00-15.30 möts vi på Radisson Blu Arlandia Hotel för paneldiskussion om svinn och provsmakning av recept.

Kl. 14.00

Introduktion till projektet

 

Kl. 14.15-14.40

Panel om svinn av mat med bl. a Sara Sundquist, Livsmedels- och miljöstrateg på Visita och Mikael Robertsson, Mikrob Consulting.

 

Kl. 14.50

Provsmakning av olika hönsrecept med: 32 rum och kök, Clarion Hotel Arlanda Airport, Hotell Kristina, Radisson Blu Arlandia, Sigtunahöjden och Stora Brännbo

Anmäl ditt intresse senast 3 februari genom att maila: sofia.hiller@destinationsigtuna.se

 

Vi bjuder också på våra bästa recept, så att du kan få inspiration till att laga god höna där hemma. Ladda ned våra recept här!

Har du själv ett bra recept du vill dela med dig? Skicka in det till oss tillsammans med en bild, så sprider vi det vidare.

 

SubstandardFullSizeRenderMårten i köket dec 2014 (2)Kalle (1 av 1)[1]Magnus Jansson Clarion Arlanda10704124_739219046158599_7458427865663375092_nMaria-Collin-150x150Magnus Jangbratt 32 rum och kökfredrik lagberg

VI PROVLAGAR FÖR FULLT
Under hösten har våra duktiga kockar på hotellen runt Sigtuna och Arlanda provlagat höna på nya sätt. Vi skapar och samlar god recept.

Fredrik Lagberg, finalist i årets kock 2012 och idag köksmästare på Stora Brännbo Hotell och Konferens har till exempel lagat höna i ugn över natten tillsammans med rostad vitlök, ankfett, timjan och citron på ca 80 grader, det tar sin lilla stund, men blir galet gott!

På Hotell Kristina, som var första hotell att vinna Ekomatsligan 2012, har Tony Classon provlagat och nu serveras hans Terrine på värphöna med champinjonörter och morot med jämna mellanrum i matsalen. En god anledning att skynda sig dit på lunch.

Sigtuna är Sveriges fjärde största hotelldestination och självklart finns här en restaurangskola. Skolan ingår i projektet hållbara restauranger och Ulrika Brydling varit på besök på Arlandagymnasiets restaurangskola och lagat en het Thaiinspirerad hönsgryta. Smaskens!

När Mårten Östman från Radisson Blu Arlandia skulle laga sin höna utgick han ifrån sig själv och den härliga känsla som kommer med att stå vid grillen. BBQ höna med syrad tomat- & avokadosallad

Kalle Eriksson har i köket på Sigtunahöjden gett sig sjutton på att använda alla delar av hönan. Inget ska få gå till spillo. Resultatet blev en spännande rätt som Kalle givit namnet Hönan & Ägget.

Clarion Arlandas Magnus Jansson sträcker ut en hjälpande hand till alla oss som är sugna på att laga höna hemma i det egna köket. Resultatet? En härlig Hönburgare med Chili Kimchee & Vitlök.

Maria Collin är den enda icke-kocken i samling. Hon arbetar som turistbyrå & butiksansvarig på Destination Sigtuna och för henne är matlagning avkoppling. Maria har lagat en klassiker – höna i curry.

Magnus Jangbratt på 32 rum & kök tänkte genast på en god buljong när det var dags för honom att ta sig an hönan. Resultatet är lika spännande som det är lätt att variera.

 

VARFÖR BRYR VI OSS OM HÖNSEN?

Det enkla svaret är att vi inte vill att goda matråvaror ska förstöras. Sedan 2009 har vi i Sigtuna samarbetat runt hållbarhetsfrågor och vi vet att svinn är ett stort problem i vårt samhälle. Naturvårdsverket uppskattade 2012 att det genereras så mycket som 1, 2 miljoner ton matavfall i Sverige, motsvarande 130 kilo per person. Restauranger står för en dryg tiondel av detta. Vi vill på olika sätt minska svinnet och arbetar aktivt för detta. Exempelvis väger Clarion Hotel Arlanda Airport allt sitt matavfall för att kunna vidta åtgärder för att minska svinnet. Läs gärna mer här. Att nu vara med och se till att hönor tas tillvara är ett annat sätt vi vill bidra med.

Varje år konsumerar vi knappt 2 miljarder ägg i Sverige. Vi äter dem kokta, stekta, pocherade, i pannkakor och i omeletter. Livet som höna är ganska hårt men tack vara Astrid Lindgrens kamp på 1980-talet är de värsta avarterna av äggproduktion borta. I dag har alla hönor tillgång till sittpinne och sandbad och de ekologiska har också möjligheten till utevistelse. 6 miljoner hönor värper så mycket som 300 ägg var per år.

 

Läs mer om oss som lagar hönor och samarbetar för en hållbar destination.