Sigtunas palmoljelista – varsågoda!

Nu vill vi inte vänta längre. Att leta efter palmolja i innehållsdeklarationerna är smått omöjligt. Därför har vi gjort en lista över matprodukter som vi har fått information om innehåller palmolja. Idag släpper vi den här på sajten, och hoppas att fler följer efter i vår palmoljejakt!

Tillsammans arbetar vi i Sigtunas hållbara nätverk för att få fram uppgifter om vilka produkter som innehåller palmolja och inte, vilket visat sig vara något av ett detektivarbete. Palmoljan är svår att hitta i innehållsdeklarationen på matvaror och först i december 2014 ställs krav på att palmoljan deklareras ordentligt. Idag döljer den sig oftast under samlingsnamnet vegetabiliskt fett. Men vi vill inte vänta till dess.

Inom Sigtunas hotellsamarbete kring en hållbar destination arbetar vi med många frågeställningar. En av de viktigaste är hur vi hanterar leverantörer och inköpta produkter, då en stor del av vår miljöpåverkan sker någon annanstans. Ett av våra hotell, Clarion Hotel Arlanda, har helt fasat ut palmoljan i sitt matutbud och har generöst delat med sig av denna kunskap. Det inspirerade oss till att se hur vi alla kan minska användningen av palmolja i den mat vi serverar.

Vi väljer nu att dela med oss av information vi fått. I vårt arbete har det funnits produkter som vi trott inte innehålla palmolja som sedan visat sig innehålla just det. Skulle det visa sig att någon produkt ska bort eller någon information ändras, gör vi det. Listan ska alltså ses som en början. Ett sätt att tillsammans söka och samla information. Så hjälp oss att tillsammans göra skillnad. Vi hoppas att branschen tar del av listan, ser över sin egen användning av palmolja och återkopplar med egen kunskap.

Listan hittar du här!

// Camilla Zedendahl, vd för Destination Sigtuna