Nu börjar det på allvar

Kunskap har den magiska förmågan att bli större när man delar den. Och vad gäller användandet av palmolja behöver vi helt klart höja kunskapsnivån. 50 % av svenskarna vet inget om palmolja eller dess förödande konsekvenser för djur och natur.

Jag måste erkänna att jag var en av de relativt okunniga, innan Clarion Hotel Arlanda berättade om sitt arbete för att ta bort palmoljan för övriga Sigtunahotell på ett av våra nätverksmöten. Men med kunskap växer engagemang.

Därför har hotellen runt Arlanda & Sigtuna börjat prata med sina leverantörer för att kartlägga den palmolja som ingår i maten. För palmolja finns i så mycket, vi vet bara inte om det.

Och därför var vi i Almedalen och lyfte frågan tillsammans med en fantastiskt kunnig panel.

Och många vill veta mer. Vi är överväldigade av det gensvar vi fick.

När det var fullt på stolarna, satte sig folk på golvet och i trappan. Ja, det t.o.m. fanns folk som lyssnade in genom takluckan, vilket ger oss en indikation på hur intressant och viktig frågan om palmolja ändå är.

 

Mattias Klum har sett och känner in i själen effekterna av storskalig produktion av palmolja för människor, djur och natur. Och det var svårt att inte bli känslomässig när Mattias delade med sig av sina personliga erfarenheter och bilder.

 

Mattias sammanfattade själv situationen: Palmoljeodling är ett utmärkt exempel på en läskig industri. För mig har det kommit till en gräns för vad som är acceptabelt.

Och därmed hade grunden lagts för att presentera panelen.

Gunhild Stordalen, läkare och ordf. Stordalen Foundation & GreeNudge, Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF, Karin Åström, vice ordf. Naturskyddsföreningen, AnnaLena Norrman, Miljö- och kvalitetschef Martin & Servera, Louise König, Hållbarhetschef KF/Coop samt Mattias Klum, filmare och fotograf ledda av Jens Johansson från U&We.

Det stod bortom allt tvivel att den växande efterfrågan på ocertifierade palmolja är av ondo. Samtidigt som det idag är i princip omöjligt att ta reda på om en produkt innehåller palmolja eller inte. Årsskiftet 2014/15 ska palmolja specificeras på matförpackningar – räcker det? Bör vi underlätta för konsumenterna genom att gå före? Hur kan vi stärka produktionen av ocertifierad palmolja?

Kan vi vänta? Nej, det stod även klart att vi inte har den tiden. Och i Sigtuna vill vi inte vänta. Hotellen har börjat lyfta frågan tillsammans.

Och där på Briggen Tre Kronor – inspirerade av hotellens intitiativ till en palmoljejakt, deklarerade Sigtuna kommun en noll-vision för palmolja i kommunen! Det är fantastiskt! Sigtuna tar täten, både näringsliv och kommun. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Det gör mig stolt och varm i hjärtat. Bollen är i rullning.

Och nu utmanar vi andra. Tänk om vi kan få fler att följa efter.

Den 2 juli på Briggen Tre Kronor blev en stor dag. En dag då vi all blev lite kunnigare och fick modet att ta stora steg.

Camilla Zedendahl, vd, Destination Sigtuna

Lämna en kommentar