Mattias Klums berättelse landar rakt i hjärtat – vi måste agera mot palmoljan

Härom dagen fick jag chansen att delta vid ett möte på Clarion Hotel Arlanda, ett av de många engagerade hotell som ingår i hållbarhetsnätverket runt Sigtuna och Arlanda. Vi skulle berätta om samarbete som ett verktyg för att driva utveckling framåt. Swedavia var på plats för att prata om framtidens grönare flyg och Tesla om framtidens elfordon.

 

Men framför allt var Mattias Klum på plats. Denna enastående fotograf och berättare. För han äger inte bara förmågan att berätta saker i bilder, utan även i ord. Och när ha kombinerar dessa båda blir man berörd i djupet av sitt hjärta.

 

Mattias berättar om första mötet med Borneos djungel, med dess djur och natur. Om de stora aporna. Och hur rörd han blir när han ser vilken omsorg en apa visar genom att hjälpa en annan att lägga läkande örter på ett sår. Berättelsen berör.

 

FullSizeRenderMen han berättar även vilka starka känslor dessa stora primater besitter. Hur en unge blir traumatiserad för livet när den ser sin mor bli ihjälslagen i samband med att nya områden tas i anspråk för att bli palmoljeplantager.

 

Mattias brukar få frågan om han inte är rädd att möta giftiga ormar och farliga djur. Men nej, de kan inte mäta sig med att möta de människor som företräder palmoljesyndikaten. De är läskiga.

 

Och utvecklingen är läskig. Fler och fler områden skövlas på grund av vår törst efter palmolja – i mat, i schampoo – ja, över allt.

Så får det inte fortsätta.

 

FullSizeRender[2]I vårt nätverk i Sigtuna och runt Arlanda arbetar vi tillsammans för att helt ta bort palmolja på våra hotell, alternativt se till att endast tillåta certifierad palmolja. Men det finns så mycket mer att göra. Vi måste hjälpas åt att sprida information om palmoljans effekter. Att få fler att ta ställning.

 

Sigtuna kommun blev första kommun att ställa krav på certifierad palmolja vid upphandling. Vi vet att Borås kommun följer efter. Och att det börjar tas många goda initiativ. Men det räcker inte! Vi måste gemensamt lyfta palmoljefrågan och få fler att agera.

 

 

För med kunskap följer ansvar. Och vi har kunskapen. Vi vet vilka effekter palmoljan har på djur, natur och även hur det påverkar de människor som bor i området.

Låt oss ta hjälp och använda oss av Mattias Klums bilder. För de landar rakt i hjärtat. Ser man dem kan man kan inte värja sig. De visar verkligen vad det är vi faktiskt riskerar att förgöra på vår egen planet. Och vad vi inte får låta ske.

 

/camilla zedendahl

Som företag kan man göra mycket, särskilt inom besöksnäringen – där måltiden är central. Som privatperson är det naturligtvis bra att veta att vi numera kan se i innehållsdeklarationen på mat om en vara innehåller palmolja. Nu kan vi alltså enklare välja bort den, eller efterfråga certifierad palmolja!

ps. det finns många platser man finner Mattias bilder på. här finns en länk till National Geographic ds.

 

Lämna en kommentar