Svartrot utmanar kreativiteten – Natasa Jansson, Rosersbergs Slott

Grönt är skönt, eller hur! Dagens blogginlägg och recept är författat av Natasa Jansson, köksmästaren på Rosersbergs Slott och hon tycker att det är dags att vi börjar ta tillvara på det naturen ger oss och därmed minska vår köttkonsumtion för en hållbar framtid. Vi behöver utmana vår kreativitet i köket och istället laga mat utefter vad som finns att tillgå.

 

Eko som begränsning eller utveckling?

Att kunna laga mat på samma plats den kommer ifrån efter att den skördats/slaktats var en gång i tiden en självklarhet, som numera är en lyx. Oftast hör man från kollegor att ekologiskt kött är svårt att få tag på, men jag upplever att det är det enklaste att få tag på till bra pris och kvalitet, närproducerat. Idag tar jag KRAV-kött för givet vilket gör att kött oftast tar för stor plats i självaste måltiden. När jag säger måltiden så tänker jag på hela upplevelsen där köttet blir en central del av rätterna. När köttkonsumtion diskuteras hamnar man lätt i debatt om vilka köttslag som är bäst. De olika köttslagen har alla sina för- och nackdelar, men det är viktigt att inte låta denna diskussion avleda uppmärksamheten från huvudproblemet – mängd kött vi äter.

Att använda mindre mängd kött i matlagning är en utgångspunkt som utmanar kreativiteten, men det är inte mer hållbart att byta ut kött till mejeriprodukter där ex. ett kg ost orsakar dubbelt så mycket utsläpp som ett kg griskött. Detta tar oss vidare till hur vi ska förändra vår tankesätt och utveckla både vår egna komfortabla matlagningszon och samtidigt göra både gäster och våra medmänniskor medvetna om den hållbara maten… Detta innebär att vi måste laga mer mat utefter vad som finns att tillgå, och inte vad vi själva är sugna på att äta för någonstans måste vi låta naturen bestämma åt oss.

 

Svartrot med krämigt ägg, jordärtskockor och ramslökskräm

100 g ekologisk svartrot
3 st KRAV-ägg
500 g ekologisk jordärtskocka
1 vitlök
1 ekologisk citron
50 g kokta ekologiska kikärtor
4 st rädisor
2 dl kallpressad ekologisk rapsolja
50 g ekologisk ramslök
1 msk salt
1 msk ättika
5 g kokosolja att steka i
svartpeppar eller långpeppar

 

Skrubba jordärtskockorna och lägg i en ugnsform, häll över oljan, en halv citron, salt och peppar och vitlöken. Baka i ugn i cirka 150 grader tills de är mjuka.

Skala svartroten och koka i saltat vatten tills den blir mjuk, cirka 2 minuter.

Vispa ihop 1 äggula, 1 dl olja till en krämig konsistens. Hacka ramslöken och pressa citronen. Blanda ihop med emulsionen och krydda.

Torrosta kikärtorna i stekpanna med lite salt på tills de ”poppar”.

Koka upp 1 liter vatten med ättika och lite salt. Vispa runt i vattnet och kläck ner ett ägg i taget. Pochera ägget i cirka 2 minuter och ta upp den på en oljad plåt.

Avsluta rätten med att steka upp svartrot i kokosolja, lägg upp på en tallrik med jordärtskockorna, de torrostade kikärtorna, ramslöksemulsionen och de pocherade äggen. Avsluta med att rippla över lite olja från jordärtskockorna.

 

En god vegetarisk varmrätt fullproppad med hållbara ingredienser och fullt näringsvärde.

 

Smaklig måltid!

/ Natasa Jansson, köksmästare Rosersbergs Slott

 

När resterna är slut…

Runt om i Sigtuna pågår det ofta härliga och inspirerande event och aktiviteter. Missa inte något genom att hålla koll på vår ständigt uppdaterade evenemangskalender. Klicka här för att komma direkt till sidan.

Lämna en kommentar