Sigtuna bjuder på hönsrecept nr 3; Ulrika Brydlings hönsgryta

Det är inte bara Sigtuna och Arlandas hotell som lagar höna. Även Arlandagymnasiets restaurangutbildning deltar i projektet där vi tillsammans söker återupprättar hönan. Varför? Jo, för vi tycker att goda råvaror ska ätas, inte eldas. Det handlar om att ta tillvara och visa respekt för naturens resurser.

Sigtuna är en Eko-kommun och en Fairtrade City. Här finns Sveriges fjärde största hotellnäring och självklart även en restaurangutbildning. Vi tycker att det är spännande att vår restaurangutbildning nyligen gått med i Hållbara Restauranger, ett nätverk som arbetar för att restaurangbranschen ska jobba mer hållbart.  För det är klart att en utbildning ska ligga i framkant och det är viktigt att man lär ut mer om hållbarhet direkt till eleverna – en långsiktig investering.

Tack vare nätverket Hållbara Restauranger har Ulrika Brydling varit på besök på Arlandagymnasiet. Och då har det kokats höna. Precis som vi kokar höna runt omkring på våra hotell.

Här delar de med sig av sitt bästa recept.

Kokos & Ananas Hönsgryta
Recept: Ulrika Brydling  2014

4 portioner

1            st           höna
1            st           gul lök
1            st           paprika
½          st           purjolök
1            st           vitlöksklyfta
2            dl          hönsbuljong/spad från hönskok
1            dl          kokosgrädde
1            dl          koncentrerad ananasjuice
1            tsk         röd chili
1            st           skal och saft av lime
1            st           kvist koriander

Salt och svartpeppar

Baka hönan i ugn på 150 gradig värme ca 2-3 timmar i lite vatten. Plocka köttet och spara all vätska.

Skär grönsakerna i lika stora bitar och bryn dem lätt i en stor kastrull. Tillsätt hönsbuljong, kokosgrädde, lime, och kryddor. Låt allt koka ihop. Tillsätt hönsköttet och värm upp på nytt.

Smaka av med salt och peppar.

Servera med grovt hackad koriander och tex kokt matvete.

 

KOM PÅ PROVSMAKNING ELLER DELA MED DIG AV EGET RECEPT
Har du något riktigt bra recept på höna som du vill dela med dig av? Skicka in det till oss på sofia.hiller@destinationsigtuna.se.

Efter julhelgerna bjuder vi in till provsmakning av några av våra bästa recept. Vill du vara med? Anmäl ditt intresse till sofia.hiller@destinationsigtuna.se.