Recept på höna nr 2: Höna bakad med rostad vitlök, citron och timjan

Just nu lagas det höna runt omkring på hotellen vid Arlanda och Sigtuna. Som inspiration till alla publicerar vi därför recept från våra hotell här på www.hallbardestination.se.

Fredrik Lagberg, final i Årets Kock 2012, arbetar till vardags som köksmästare på Stora Brännbo Konferens och Hotell i Sigtuna stad. Nu har han lagat höna. Men det är han inte ensam om.

Varför? Jo, för att det lagas höna runt omkring Arlanda och Sigtuna för fullt just nu. Vi tycker nämligen att goda råvaror ska tas tillvara. Idag bränns hönor, vi tycker att de ska ätas.

Därför vill vi visa hur god en höna kan bli. Och därför delar vi med oss av våra bästa recept. Har du något bra recept? Skicka in det till oss, så delar vi gärna det också.

Nu – låt dig inspireras av Fredriks fantastiska matlagning

 

Höna bakad med rostad vitlök, citron och timjan

Ca 4 port

1 st färsk ekologisk höna

20 st vitlöksklyftor

3 msk matolja

4 st citroner

50 g backtimjan

3 st bananschalottenlökar

Salt och svartpeppar

400 g ankfett

 

Moment:

Börja med att rosta vitlöken gyllenbrun i matoljan, lyft upp lökarna ur oljan. Hacka över löken och blanda denna med zesten från citronerna samt timjan. Gnid in hönan i kryddblandningen samt salta och peppra ordentligt.  Skala och dela ner lökarna. Lägg hönan i en ugnsform eller i en vacpåse tillsammans med lökarna samt ankfettet. Täck formen med folie eller vacumförpacka hönan. Baka sedan denna i 80 graders ugn i ca 8 timmar.

 

Vid servering:

Ta ur hönan ur fettet, plocka loss köttet från benet, serveras gärna med en god potatis och rotfruktsgratäng samt rödvinssås.

Låt dig väl smaka!

 

Vill du vara med och provsmaka höna efter jul? Anmäl intresse till sofia.hiller@destinationsigtuna.se