Kunskapshöjning – skönt att det äntligen tas på allvar. Utbildning för hållbara ledare.

Känner du att du vill ta det hållbara ledarskapet på allvar. Sätt dig på skolbänken – vid sidan av ditt ordinarie arbete. Nu har du din chans!

”Hållbarhetsfrågorna måste in i de visioner, strategier och affärsplaner vi använder för att utveckla våra destinationer. Först då kan turistnäringen göra skillnad.”

Det konstaterade vi i ett statement (på svenska och på engelska) när vi möttes på BarCamp i Sigtuna 2014.

Men hur gör man då?

Om man har arbetat med turism och turismutveckling hela sitt liv, men inte är någon expert på hållbarhetsfrågor? Jag tror inte att viljan saknas. Vi behöver mer kunskap.

Jag ser i min vardag att det behövs mer utbildning och fler mötesplatser där vi kan fördjupa och dela kunskap för att vi som verkar inom vår näring både ska känna tryggheten i vad som behöver göras och få det mod som krävs för att agera. Och handlingskraft är nödvändigt. Vi verkar inom en växande bransch. Gemensamt måste vi ta ett ansvar för att se till att utvecklingen sker på ett klokt och hållbart sätt.

Vi har en skyldighet ta vidareutbildning inom branschen på allvar.

Därför känns det fantastiskt roligt att jag har haft möjligheten att representera Destination Sigtuna i det branschsamarbete som lett till en ny utbildning – Sustainable Tourism Management. Och än roligare känns det att vi ser att många söker utbildningen.

Bakom satsningen står Frans Schartau Handelsinstitut. Eller rättare snarare – Frans Schartau har tillsammans med Fair Travel tagit branschens hållbarhetsaktiva på allvar och skapat en vidareutbildning med fokus på just hållbarutveckling för branschaktiva. En utbildning som vi så väl behöver. Det känns bra. Särskilt i en tid när många av oss ibland upplever att utbildningssamordnare vill ha våra organisationers namn bakom sina ansökningar (sannolikt för att reglerna ser så ut), men inte alltid med i arbetet (kanske för att det är svårt att kräva).

Och arbetat med denna utbildning har varit fantastiskt givande. Tack alla kloka kollegor från  bl a Fair Travel, Yasuragi, Greentime, Fritidsresor, Jambo Tours, Swedish Business Travel Association, Svenska Resebyråföreningen, Svenska Mässan och Svenskt Flyg & Frans Schartau förstås. Att på allvar försöka fundera hur vi på bästa sätt lyfter kunskapsnivån har varit både mycket arbete och ett spännande arbete.

Nu är det alla ni som känner att ni vill vill ta det hållbara ledarskapet på allvar som får ta över arbetet och sätta er på skolbänken – vid sidan av ert ordinarie arbete.

Sista ansökningsdag är den 9 november. Utbildningen är kostnadsfri!

Så har du 24 månaders erfarenhet att arbeta med turism och brinner för hållbarhetsfrågorna, tveka inte att följa denna länk: http://schartau.se/yh-utbildningar/sustainable-tourism-management-150-yh-poaeng.html

Läs gärna mer om utbildningen i Besöksliv: Så ska branschen lära branschen hållbarhet

/Camilla Zedendahl, vd Destination Sigtuna

 

 

 

Lämna en kommentar