Koka soppa på spik… eller sparrisskal? – Ruth Weldegiorgis, Stora Brännbo

Att koka soppa på en spik är sedan gammalt, men nya tider kräver nya sätt att tänka och arbeta. Hur kan vi tillsammans minska matsvinnet i våra hem? Ett steg på vägen mot ett mer hållbart samhälle är att ta lärdom och inspiration från dagens recept som kommer från Ruth Weldegiorgis, souschef på Stora Brännbo.

 

Soppa på sparrisskal – ett smakfullt val!

På Stora Brännbo tänker vi hållbarhet i allt vi gör. Vi försöker hela tiden hitta nya sätt att återanvända sådant som andra kanske skulle tycka var oanvändbart. Att arbeta så är inte bara en vinst för naturen och vår värld, det leder även till att vi kan minska våra kostnader och satsa de resurser vi har på högre kvalitet.  Det gäller både på restaurang och hemma.

Ett exempel är vår sparrissoppa som vi ibland bjuder på till lunch. Istället för att koka sönder och mixa ner fin sparris så kokar vi vår sparrissoppa på skal som annars skulle gått förlorade. Den fina skalade sparrisen används som garnering eller grönsakstillbehör på lunch- eller kvällsmenyn.

Det sitter mycket smak i skalen och genom att koka dem med lite vitt vin, grönsaksbuljong och grädde får vi ut en oerhört god sparrissmak. Sedan mixar vi soppan och silar den från det trådiga skalet.

Laga din egen sparrissoppa på Brännbos vis så här:

Skal från 500 g grön sparris
5 st schalottenlökar
5 dl vispgrädde
5 dl kycklingbuljong
1 dl vittvin
Salt
Peppar

Skala och hacka löken och fräs lätt i en kastrull tillsammans med sparrisskalet. Häll över vinet och buljongen samt grädden och koka upp. Låt koka i 10 minuter och kör sedan i mixer och sila av. Smaka av med salt och peppar och servera med ett gott surdegsbröd.

Lycka till önskar alla vi i Stora Brännbos kök!

 

Fira mors dag hållbart

Glöm inte att skämma bort din mamma lite extra på Mors dag nu på söndag. Passa på att bjuda henne på en klassisk morsdagsbrunch med ekologiska inslag på Stora Brännbo. Klicka här för information.

Vill du få mer bra tips om hur du kan minska ditt matsvinn? Håll utkik här på www.hallbardestination.se då vi varje vecka presenterar recept från våra duktiga kockar i Sigtuna och Arlanda.

Lämna en kommentar