Banankontakt på högsta grad – Sandra Haglöf, Destination Sigtuna

Dagens recept kommer från Destination Sigtunas praktikant Sandra Haglöf. Hennes inspiration kommer från studietiden i Australien där ”banana bread” var lika självklart som kanelbullar är i Sverige. Det bästa med just detta saftiga och söta bröd är att du bakar det på de där riktigt bruna bananerna som annars lätt kastas i sopkorgen. Genom att samla några sådana här härliga recept på lager kan vi tillsammans minska matsvinnet!

 

Bananen är svenskarnas favoritfrukt. Inte är den bara god och mättande utan den har även bra näringsvärde och många hälsofördelar. I genomsnitt konsumerar varje svensk cirka 18 kilo per år, men visste du att en tredjedel av alla bananer som produceras i världen aldrig konsumeras? Många sorteras bort på grund av till exempel skönhetsfläckar och klämskador. Detta resulterar i att värdefull mat går förlorad och att miljöbelastningen och resursförbrukningen blir onödigt stor. Svinnet förekommer ju tyvärr i hela produktions- och konsumtionskedjan men det betyder att vi som privatpersoner fortfarande har stora möjligheter att hjälpa till genom att sluta kasta våra köpta bananer bara för att de blivit brunprickiga.  Mitt strå till stacken är att baka bananbröd, gör det du med! Gott för dig och miljön.

Receptet går att variera i oändlighet till nyttigare, sötare, med nötter, glutenfritt och så vidare. Mitt favoritrecept är dock med choklad.

Klassiskt bananbröd med choklad

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl mjölk
  • 2,5 dl strösocker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 mogna bananer
  • 2 ägg
  • 2,5 dl chokladknappar (alt. hackad blockchoklad)
  • nypa salt

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en avlång form, cirka 1,5 liter.

Vispa ihop smör och socker. Knäck i äggen. Häll i mjölken och de mosade bananerna. Blanda sedan i de torra ingredienserna: mjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt och blanda tills smeten är jämn. Häll i chokladknapparna och rör runt.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Täck gärna med aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg. När kakan är klar, ta ut den och lossa brödet från kanterna. Låt den sedan svalna i formen med en handduk över.

Det kan vara gott att variera kakan med kanel, kardemumma, olika nötter (macademia, pekan, valnöt), eller lite honung. Servera den precis som den är eller med en klick nötsmör och lite vispad crème cheese. Bara fantasin sätter gränser!

Cheers mate!

/ Sandra Haglöf, Destination Sigtuna

Lämna en kommentar