Inspireras och inspirera

För över ett år sen började vi jakten på palmoljan, världens billigaste och mest producerade vegetabiliska olja. Innan dess hade inte många av oss på hotellet hört talas om den, framförallt förstod inte jag eller mina kollegor dess katastrofala konsekvenser. Mannen som fick oss att förstå, som inspirerade till vårt mål att bli palmoljefria, heter Mattias Klum. Hans berättelser tog oss på en resa som berörde. Länge och fortfarande.

När vi konsumerar palmolja, dör orangutangerna och miljontals andra djurarter. Om vi inte ändrar oss. Nästan 80 % av den ursprungliga regnskogen har skövlats för att bl.a. göra plats åt stora palmoljeplantager, det är förödande för djuren. Ca 5000 orangutanger dör varje år i försök att komma undan skogsavverkningen.

Jag fick se en bild på Mattias med en föräldralös orangutang som söker närhet och klänger sig fast, jag blev rörd. Jag såg bilder där enorma ytor skog har skövlats, det gick rakt in i mitt hjärta. Då blev jag illamående.

Att bli helt palmoljefria i vårt matutbud blev en självklarhet för oss och att destination Sigtunas hållbara hotellnätverk valde att följa efter fick oss att förstå att vi kan inspirera någon att göra samma, du med. Under våren 2014 ska samtliga 21 Clarion Hotel ha uteslutit all icke-certifierad palmolja. Tillsammans kan vi göra skillnad. Stor skillnad.

Så vad gör vi nu? Palmoljan finns inte bara i maten, du hittar det i kosmetika, tvättmedel, ljus, biobränsle, tvål, smink etc. Nu börjar vår nästa jakt. Att hitta dessa vardagsprodukter på hotellet, ställa krav, ersätta och fortsätta inspirera.

Vad ska du göra?
/Lisa Hägglund, Clarion Hotel Arlanda Airport

Foto: Mattias Klum och Tack till The Human Quest Initiative Inspireras och inspirera

Lämna en kommentar