ensv

Maten har störst klimatavtryck – större än energi, tjänsteresor & tvätt sammantaget

Som första destination i Sverige har Sigtuna och Arlandas hotell beräknat klimatpåverkan från utvalda matråvaror. Framtidens utmaning står nu klar. Maten har visat sig ha ett större klimatavtryck än energi, tjänsteresor och tvätt sammantaget. Nu satsar vi på kunskapsdelning och att inspirera våra gäster till att minska svinnet.

Sedan 2009 samarbetar Sigtunas och Arlandas hotell för att minska sin klimat- och miljöpåverkan. Fram till nu har fokus legat på att mäta energi, uppvärmning, resor och tvätt. Med hjälp av handlingsplaner har man kontinuerligt minskat sin påverkan inom dessa områden, samtidigt som antalet gäster ökat.

Inför årets klimatberäkningar beslutade vi att för första gången även inkludera klimatpåverkan från de matråvaror som har störst klimatpåverkan generellt, dvs proteiner från i huvudsak kött och fisk. Resultatet är att klimatpåverkan från kött, fisk och skaldjur samt ägg och mjölk totalt har en större klimatpåverkan (2 060 ton CO2e) än från vår energianvändning, tjänsteresor och tvätt. (1 090 ton CO2e). Nötkött står för den klart största andelen av matens klimatpåverkan.

– Resultatet är en ögonöppnare för oss. Vi har sedan länge metodiskt arbetat för att minska vår klimatpåverkan. Mat är en stor del i upplevelsen inom turismindustrin och ska så vara. Då vi vill ta ansvar för vår verksamhet i ett större perspektiv är det viktigt för oss att ta reda på hur maten påverkar klimatet. Nu har vi fått viktig information om var vi bör lägga vårt fokus framöver, säger Camilla Zedendahl, vd på Destination Sigtuna.

Ett särskilt kocknätverk har startats upp och våren 2015 gav våra kockar ut en receptsamling med goda recept på höna. Detta som en följd av att hönor bränns istället för att ätas. Under våren 2016 sätts ytterligare fokus på svinn och nu publicerar kockarna sina bästa svinnminskande tips varje vecka. Nästa vecka arrangerar även Sigtuna en Bar Camp, en icke-konferens om hållbarhet inom turism, möten och events. Ett 30-tal deltagare från hela Sverige och Åland möts för att dela kunskap och driva hållbarhetsfrågorna framåt. En av frågorna på agendan är matsvinn.

Totalt sett har klimatpåverkan inom Sigtuna minskat trots att antalet gäster ökat med 9 procent mellan år 2014 och 2015. Ser man per gäst minskade klimatpåverkan från 2,7 till 1,6 kg CO2e. Inkluderar man också maten hamnar klimatfotavtrycket på 4,7 kg CO2e per gäst. Detta är betydligt under ett europeiskt och internationellt snitt som snarare ligger på 10-30 kg per gäst.

 

 

 

Kommentera

Din e-postadress publiceras aldrig på sidan.
Obligatoriska fält är markerade med *