Kikärtor x 3 till sommarens grillkvällar – Niklas Pallgren, Kämpasten

Konservburkar. Vi alla har dem, men allt för ofta står de längst in i skafferiet som i väntan på svårare tider. Glädjande är dock att i takt med att populariteten för vegetarisk kost ökar så får även de kokta bönorna och ärtorna se dagsljuset mer! Den runda knölen med mild nötig smak – kikärtan – har länge varit en välkommen ingrediens i världens alla kök och kan med fördel användas till många olika recept. Vad många kanske inte vet är att även spadet från en burk förkokta kikärtor fungerar utmärkt som ersättare till ägg i exempelvis majonnäs, mousse och maränger. Dags att vi lär oss ta tillvara på våra råvaror. Här kommer inte bara ett utan tre av Niklas Pallgrens, köksmästare på Kämpasten, bästa recept på kikärtor till sommarens grillkvällar! 

 

Kikärtkräm till grillen
4 portioner

5 dl kokta kikärtor
2 presade vitlöksklyftor
0.6 dl olivolja
2 tsk tahini
4 msk citronsaft
1,5 tsk spiskummin
Salt & peppar

Mixa ihop allt och smaka sedan av med salt & peppar.

 

Rostade kikärtor till grillen
4 portioner

3 dl kokta kikärtor
2 msk soja kikoman
1 tsk spiskummin
½ tsk curry
2 tsk sambal badjak alternativt 1 finskuren röd chili
1 msk citronsaft rivet skal fr en halv citron
1 msk rapsolja
Salt & svartpeppar

Blanda samman allt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugn på 200 grader i cirka 10 minuter. Smaka av med salt & peppar.

 

Kikärtsmaränger 

142 g kikärtspad
2 dl socker
1 kryddmått citron

Vispa kikärtsspadet tills det blir fluffigt och tillsätt sedan citronsaft och socker under vispning. Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper hjälp av en sked eller sprits. Baka sedan i ugn på 100 grader i cirka 1 timme.

Smaka upp med exempelvis smält choklad som ringlas över eller pudra över frystorkade bär.

 

PS. Glöm inte att ta hand om dina rester från grillkvällen ordentligt! Gör en plockmåltid, använd dem i en ny rätt eller frys in. Marängerna förvaras med fördel i en tätslutande burk för att inte bli mjuka.

 

Lycka till och smaklig måltid!

 

Hälsningar,

Niklas Pallgren, köksmästare Kämpasten

 

När resterna är slut…

Runt om i Sigtuna pågår det ofta härliga och inspirerande event och aktiviteter. Missa inte något genom att hålla koll på vår ständigt uppdaterade evenemangskalender. Klicka här för att komma direkt till sidan.

Lämna en kommentar