Hållbarhet blir roligare med variationer – Liam Ginnane, Sigtuna Stadshotell

Varje år slänger genomsnittssvensken drygt 28 kilo fullt ätbar mat. Med denna bloggkampanj vill vi och kockarna runt Arlanda och i Sigtuna tillsammans bidra med inspiration och kunskap för att gemensamt minska detta matsvinn. Dagens receptförfattare är ingen mindre än Liam Ginnane, köksmästare på Sigtuna Stadshotell, som med lite kreativitet kan omvandla en enkel broccoli till tre olika smarriga variationer. För kokt broccoli kan ju bli lite tråkigt efter ett tag … och hållbarhet och hälsosam mat behöver absolut inte vara tråkig.

 

I Sigtuna Stadshotells kök gillar vi att använda olika typer av matlagningstekniker på varje tallrik. Det är inte konstigt att se något långkokt, något halstrat och något inlagt på en tallrik som lämnar köket. Dels är det utvecklande för oss kockar att arbeta så, men det hjälper också både miljön, vår hälsa och ekonomin då vi tar tillvara på produkterna och minskar svinnet.

Receptet som jag kommer att dela med mig av har vi serverat de senaste två veckorna på hotellet och ärligt talat, fått massor av beröm för! Våra gäster blir mer och mer medvetna och vi som köksmästare och kockar här i Sigtuna kommun har ett ansvar att berätta mer om hållbarheten i vår matlagning och på vår arbetsplats. Om vi börjar sticka ut hakan och pratar om hållbarheten kommer fler att följa oss!

Att använda en mindre mängd kött och fisk i matlagningen är alla medvetna om att det är bättre för miljön och vår egen kropp. Detta är inget nytt. Vi kan inte längre äta 300 gram kött eller fisk varje dag, det går bara inte. Våra resurser kommer att tar slut. Det är inte hållbart.

Detta innebär att vi måste laga mer mat utefter vad som finns att tillgå i vår närhet och inte vad vi själva är sugna på att äta för dagen, någonstans måste vi låta naturen bestämma åt oss.

 

Broccolivariation med lättvispad getost samt pinjenötter

Getostkräm

  • 200 g getost
  • 50 ml grädde
  • Zest och juice från en citron

 

Till broccolin

  • 2 broccolihuvuden. Det ena broccolihuvudet ska separeras till små buketter, men spara roten! Den kommer vi sota lite senare. Det andra broccolihuvudet – dela i hälften rakt igenom på längden och dela dem sen i 2 bitar på längden igen. Det är dessa bitar vi kommer att fritera.


Ölfriterad broccoli

  • 125 g självjäsande mjöl
  • 125 ml Sigtuna Ipa
  • 1 tesked soja
  • Broccolibitar som vi har delat i längden
  • Solrosolja, för fritering

Inlagda broccolibuketter

  • 150 ml vitvinsvinäger
  • 150 g socker
  • 5 av varje: korianderfrö, nejlika, hela svart- och vitpepparkorn
  • Färsk timjan
  • 1 stjärnanis
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • Broccolibuketter: Lägg broccolibuketterna i en ”1-2-3 lag”

Sotade broccolistjälkar

  • Lägg dem i en torr stekpanna, eller en grillpanna om du har, stek hårt på alla sidor tills de fått färg. Därefter ska de in i ugnen på 180 grader i 10 minuter.
  • Ta ut från ugnen och låt dem svalna. Därefter ska du skära dem så tunt du kan.
  • Nu kan du börja fritera broccolibitarna som du delade tidigare. Fritera dem i cirka 5 minuter på 180 grader.
  • Nu kan du börja göra tallriken klar. Spritsa på getostkrämen, lägg på den inlagda samt sotade broccolin och nu i sista stund läggs den friterade broccolin. Sista momentet; smula lite flingsalt och rostade pinjenötter över tallriken. Servera direkt .

 

Mvh

Liam Ginnane, köksmästare Sigtuna Stadshotell.

 

Varierande aktiviteter i Sigtuna

Runt om i Sigtuna pågår det ofta härliga och inspirerande event och aktiviteter. Missa inte något genom att hålla koll på vår ständigt uppdaterade evenemangskalender. Klicka här för att komma direkt till sidan.

Lämna en kommentar