En potkäs ger nytt liv till ostkanterna – Toni Håkansson, Sigtunastiftelsen

Svenskar är världsmästare på att äta hårdost. Drygt 13 kilo per person och år mumsar vi i oss och så här efter helgen finns det nog även en del rester kvar från den klassiska ostbrickan. Så vad kan man göra med ostkanterna som blir över istället för att bara kasta dem? Toni Håkansson, kökschef på Sigtunastiftelsen förklarar i dagens inlägg hur man enkelt kan göra något som kallas Potkäs, även kallad Krukost.

 

Sigtunastiftelsen sätter en ära i att laga mat med omtanke om både smaklökar och miljö. Potkäs gör vi för att ta tillvara på överblivna ostbitar och därmed minska svinnet. Du kan med fördel spara ostbitar i frysen, så att du får ihop en större mängd att göra potkäs på. I princip kan alla ostar användas, förutom mozzarella. Sparad hårdost, mögelost, brieost, chevré med mera kan användas.

 

Så här gör du:

Riv hårdostarna på den finaste sidan av rivjärnet, mixa övriga ostar i en matberedare. Blanda samman allt i en blandare och häll i lite starksprit av något slag, för att inte få in fel typ av bakterier. När allt blandats packas ett krus eller en skål med ostmassan. Därefter avsluta med några droppar sprit som fördelas jämnt över ostmassan. Täck kruset med lock eller plast och ställ in i kylen. Låt nu potkäsen stå i cirka två veckor, för att den ska uppnå en god smak. Den kan med fördel stå i kylen i upp till ett par månader, då potkäsen bara blir godare av det. Ett tips är att smaksätta potkäsen med sherry eller portvin, calvados, konjak eller en rökig whiskey för att variera smaken. Men kom ihåg att alltid tillsätta lite starksprit för hållbarheten skull.

 

Lycka till, önskar vi på Sigtunastiftelsen!

 

God mat till ljuva toner

Missa inte när Sigtunastiftelsen bjuder in till konsert med svenska artisten och låtskrivaren CajsaStina Åkerström den 23 april. Ta tillfället i akt och passa samtidigt på att njuta av en vällagad måltid och goda drycker i en vacker och avkopplande miljö. Klicka här för mer information.

 

Vill du få mer bra tips om hur du kan minska ditt matsvinn? Håll utkik här på www.hallbardestination.se då vi varje vecka presenterar recept från våra duktiga kockar i Sigtuna och Arlanda.

Lämna en kommentar