Länge leve en hållbar fika! – Tobias Strömberg, Hotell Kristina

Att samla familj och vänner för att fika är något vi älskar att göra i Sverige. Nästan elva dygn per år lägger vi i snitt på detta. Då ska det serveras kaffe eller annan dryck tillsammans med olika varianter av kakor, bakverk och bullar. Ibland blir det säkert någon bullkant över men vad kan man göra för att slippa kasta dem och på så vis minska matsvinnet? För självklart vill vi inte sluta fika men hur kan fikan bli mer hållbar? I dagens inlägg ger Tobias Strömberg, köksmästare på Hotell Kristina, tips på ett smarrigt recept på brödpudding.

 

Här på Hotell Kristina gillar vi kanter, skal och stjälkar!

På Hotell Kristina försöker vi ta hand om så mycket vi bara kan av råvarorna! Här kommer lite enkla tips på hur man kan ta till vara på det som många av oss i vanliga fall slänger i soporna.

Räkskalen blir en soppa eller en god sås. Potatisskalen friterar vi till öltilltugg. Grönsaksstockarna och stjälkarna görs till grönsakssoppa eller skivas tunt och marineras med t ex citron och olja till olika sallader. Brödkanterna torkar vi och gör krutonger av till våra härliga soppor! Dillstjälkarna fryses in till gravning av fisk. Av bullkanter och sockerkakskanter gör vi en mumsig brödpudding. Enkelt, eller hur?!

Så vår uppmaning är: Visa respekt! Tänk på dem som kämpar för att råvarorna blivit till!

Släng inte mat!

 

Här kommer recept på Helenas smarriga brödpudding:

5 äggulor
5 dl grädde
1,25 dl mjölk
100 g socker
1 vaniljstång

Skrapa ur vaniljstången försiktigt, blanda fröna med 1 msk strösocker med hjälp av en knivsudd. Grädde, mjölk samt vaniljen och stången får sjuda upp försiktigt. Låt dra en stund. Vispa samman äggulor samt sockret och blanda ned i gräddmjölken.

Tärna kanelbullar eller en längd i cm-stora bitar. Lägg i portionsformar och häll över smeten så bitarna täcks.

Grädda i 100 grader i cirka 20 minuter.

Pudra över med florsocker och servera med vispad grädde samt en god sylt! Mums!

 

Hälsningar,

/ Tobias Strömberg, köksmästare Hotell Kristina

 

Lämna en kommentar