1:a receptet på höna: Terrin på ekologisk Värphöna

Just nu lagas det höna runt omkring på hotellen vid Arlanda och Sigtuna. Varför? För att vi tycker att goda råvaror ska tas tillvara. Idag bränns hönor, vi tycker att de ska ätas. Som inspiration till alla publicerar vi därför recept från våra hotell här på www.hallbardestination.se.

Har du något bra recept på höna? Skicka in det till sofia.hiller@destinationsigtuna.se tillsammans med en bild så publicerar vi det.

 

SubstandardFullSizeRender

Först ut med recept är Hotell Kristinas Tony Classon som lagat terrin på värphöna. Jag har provsmakat den. Det kräver lite framförhållning och planering, men det blir gott! Prova att laga själv, eller varför inte besöka Hotell Kristina.

 

När julstressen lagt sig bjuder vi in till provsmakning av detta och många fler hönsrecept från våra hotell. Vill du vara med? Läs mer.

 

TERRIN PÅ EKOLOGISK VÄRPHÖNA

Dag 1

1 st höna

1 nypa salt

1 nypa peppar

1 st gul lök

1 st morot

4 lagerblad

5 matolja

5 dl ankfett

Dela hönan i 3 delar, låren och bröst. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Låt sjuda tills hönans kött släpper från benen (tar tid), låt svalna.

 

Dag 2

Hönskött från dag 1

1 st morot

2 dl valfri svamp

1 st gul lök

1 knippe persilja

5 dl hönsbuljong

Salt & peppar

Gelatinblad

Plocka köttet och skär i små bitar. Tärna lök, morot och svamp, hacka persiljan. Fräs grönsakerna lätt i en panna. Värm hönsbuljongen med gelatinbladen tills dom smält. Salta och peppra. Lägg alla ingredienser i en passande form. Låt svalna i kyl tills nästa dag.

 

Dag 3

Skär terrinen i skivor, servera med aioli och valfri sallad!